iOS 14.5 Privacy update: App tracking toestaan of weigeren?

Geschreven door: Pinchun Kuo
Gepubliceerd op: 12 mei 2021

De belangrijkste update van Apple is nu eindelijk beschikbaar: iOS 14.5. Voor sommigen is dit een droom die uitkomt, terwijl het een nachtmerrie kan zijn voor anderen. Wij gaan je uitleggen waarom deze update voor jou van groot belang kan zijn!

Het draait allemaal om twee dingen: privacy en app tracking. Apps moeten voortaan om toestemming vragen om jouw activiteiten te mogen volgen bij andere apps en diensten. Op dit moment worden gebruikers- of apparaatgegevens verzameld via apps zonder dat de gebruiker dit door heeft. Deze gegevens worden vervolgens gedeeld met data handelaars of door de apps gekoppeld aan de gegevens van andere bedrijven om gerichte advertenties te plaatsen. Dit is de reden waarom jij, als gebruiker, in verschillende apps reclames ziet die op jouw persoonlijke situatie zijn toegepast.

App tracking toestaan of weigeren?

Bij het openen van een app wordt eenmalig een pop-up getoond met de vraag of de app ‘Data tracking’ mag gebruiken. De gebruiker kan dan kiezen tussen toestaan of weigeren. Ongeacht wat er wordt gekozen, kunnen alle functionaliteiten van de app gewoon worden gebruikt.
Verder kunnen gebruikers nu, met dank aan de nieuwe iOS update, op de productpagina in de App Store ook gedetailleerde privacy-informatie vinden over de manieren waarop een app gegevens verzamelt.

Bij het accepteren van data tracking geeft de gebruiker toestemming aan een app om jouw activiteiten te mogen volgen, verzamelen, gebruiken en verkopen aan derde partijen. Hierdoor zal de gebruiker gepersonaliseerde reclames te zien krijgen in de verschillende apps.
Als de gebruiker deze pop-up weigert, worden er geen gepersonaliseerde reclames meer weergegeven. In plaats daarvan krijgt de gebruiker algemene advertenties te zien.

Hoe schakel ik app- en advertentie tracking in iOS 14.5 uit?

Als jij niet meer wil dat apps jouw gegevens mogen verzamelen voor reclamedoeleinden, kan dit makkelijk en snel worden uitgeschakeld. Volg hiervoor de onderstaande stappen

  1. Open de app ‘Instellingen’ op je iPhone of iPad.
  2. Ga vervolgens naar ‘Privacy’ en zet de schakelaar uit bij ‘Sta tracking verzoeken van apps toe’.
  3. App tracking is nu niet (meer) geactiveerd.
  4. Wil jij wel dat bepaalde apps jouw activiteiten mogen volgen? Zet dan de schakelaar aan en geef op deze pagina per app toestemming om jou te mogen volgen.
  5. Ga terug naar ‘Privacy’, scroll omlaag en druk op ‘Apple reclame’.
  6.  Zet de schakel uit achter ‘Gepersonaliseerde reclame’.
  7.  Klaar! Jij zult geen advertenties meer zien die zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Net als Apple streven wij ernaar dat jij als gebruiker weer de macht krijgt over jouw eigen persoonlijke gegevens. Privacy, transparantie en maatschappelijk betrokkenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom is het onze missie om jou zo goed mogelijk op de hoogte te stellen van data gerelateerde vraagstukken en ontwikkelingen. Wil jij weten hoe jij jouw data kunt beschermen? Word lid en join the new wave!